20'lik Diş Nedir? Ne Zaman 20 Yaş Dişi Çekilir?
20’lik diş, genellikle 17-25 yaş arasında insanların ağzında çıkması beklenen üçüncü azı dişi olarak da bilinen dişlerdir. Çoğu insanın ağzında dört adet 20’lik diş bulunur, ancak bazı insanlarda bu dişler hiç çıkmaz veya eksik olabilir. 20’lik dişler, genellikle diğer dişlerin arkasında ve ağızda en geride bulunurlar ve sıklıkla çıkarken çeşitli sorunlara neden olurlar. Bunlar arasında diğer dişlerin sıkışması, iltihaplanma, ağrı, çürük ve çene kemiğinde enfeksiyon gibi problemler yer alabilir. Bu nedenle, bazı durumlarda, 20’lik dişlerin çıkarılması gerekebilir. Çekim kararını diş hekiminiz yapacağınız muayenede verecektir.
20'lik diş nedir? Yirmilik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
20 yaş dişlerinin çekimi, diğer dişlerin çekiminden farklı değildir. Bu nedenle rahat olabilirsiniz. Diş hekiminiz, diş etinin üzerindeki cilt ve dokuları önceden inceleyip, röntgen ile detaylandırarak dişi nasıl çıkaracağını planlayacaktır.
Tıpki diğer diş çekimlerinde yapılan anestezi gibi aynı anestezi ile ilgili bölge emniyetle uyuşturulur. Yaklaşık 5 dk içerisinde tüm bölge tamamen uyuşur. Hasta bu uyuşmadan sonra asla acı – ağrı hissetmez. Sadece diş kuvvet uygulandığında basıncı hissedebilir. Yirmi yaş diş çekimi esnasında oluşan basınç asla ayrı yapmaz.

Ortamın sterilizasyonu için steril örtü açılır ve özel steril cerrahi setler kullanılarak 20 yaş dişi kısa sürede yerinden alınır. Yine 20 yaş diş çekimi boyunca ağrı ya da rahatsızlık hissedilmez.
20'lik diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
20 yaş dişi çekimi sonrası, ağız ve diş sağlığınızı korumak için dikkatli olmanız gereken bazı önlemler vardır. İşte diş çekimi sonrası yapmanız gerekenler:
- Sigara içmeyin: Sigaranın dumanı, ağızdaki dokuların sağlıklı iyileşmesini engeller ve aşırı bir ağrı oluşumuna neden olabilir. Böyle bir durumun oluşmasını engellemek için dikişler alınana kadar sigaradan uzak durun.
Soğuk kompres: 20 yaş diş çekimi sonrası, şişlik ve ağrıyı azaltmak için işlemden hemen sonra buz uygulayabilirsiniz. Buzu, çene bölgesine 10 dakika boyunca uygulayın ve ardından 5 dakika ara verin. Bu işlemi ilk 24 saat boyunca yapmanız hem rahatlatıcı hem de ödem azaltıcı etki gösterecektir.
Sıcak içeceklerden kaçının: Diş çekimi sonrası ilk birkaç gün, sıcak içeceklerden kaçınmanız gerekir.
Ağrı kesici ilaçlar: Diş çekimi sonrası Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Antibiyotikler: 20’lik diş çekimi sürecinde diş hekiminiz size antibiyotik reçete edebilir. Bu ilaçları belirtilen şekilde kullanın.
- Kanama: Diş çekimi sonrası birkaç saat boyunca hafif kanama olabilir. Bu durum oldukça normal olup kısa zamanda geçecektir. Geceleyin yastıkta sızıntı şekilde kan görürseniz endişelenmeyin. Geçecektir. Kanama artışı olmaması için tükürük emme – vakumlama hareketi önerilmez
Diş Fırçalama ve Gargara: Diş çekiminden 1 gün sonra çekim bölgesini yumuşak fırçayla temizlemeye başlayabilirsiniz. Oluşan pıhtıyı fırçayla temizlemeniz önerilmez.
Beslenme: Diş çekimi sonrası, sert yiyeceklerden, baharatlı yiyeceklerden ve alkollü içeceklerden kaçınmanız gerekir. Yumuşak yiyecekler ve sıvı gıdalar tüketin.
Diş hekiminizin öneriline uyun: Diş hekiminiz, diş çekimi sonrası bölgenin iyileşme sürecini takip etmek ve varsa dikişleri almak için randevular verebilir. Düzenli kontrol sağlıklı iyileşme için önemlidir.
20’lik diş çekimi sonrası, diş hekiminizin önerilerine uyun ve ağız ve diş sağlığınızı korumak için gereken özeni gösterin.
Tüm 20’lik diş problemlerinizin tedavisi çin DentMaks Diş Klinikleri olarak sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyuyoruz. İstanbul ve Balıkesir’de bulunan kliniklerimizle her zaman iletişime geçebilirsiniz ve tedaviniz için randevu oluşturabilirsiniz.
A’dan Z’ye tüm diş problemlerinizin tedavisinde sizlere modern yaklaşımlarla çözümler sunmakta; genel ve estetik diş hekimliği alanlarında ağız ve diş sağlığı hizmeti vermekteyiz.
GIPHY App Key not set. Please check Ayarlar