in

Diş Apsesi Tedavisi

Diş Absesi Tedavisi

Diş apsesi (iltihabı), dişin çürümesi, diş eti enfeksiyonu veya diş travması gibi nedenlerle oluşan bir enfeksiyondur. Bu durum, dişin içinde veya etrafında bir iltihaplanma oluşması sonucu meydana gelir. Diş apsesi tedavisi, enfeksiyonu kontrol altına almak ve dişin korunmasını sağlamak için yapılan bir dizi işlemi içerir.

Diş apsesi tedavisi genellikle aşağıdaki adımları içerir:

  1. Dişte enfeksiyona neden olan etkenin ortadan kaldırılması: Diş apsesi tedavisinde, dişin içindeki enfeksiyonun temizlenmesi gerekir. Bu işlem, dişin kök kanalına ulaşılarak ve enfekte ve iltihaplı kanal içi dokuların çıkarılmasıyla yapılır.
  2. Kanal tedavisi: Dişin kök kanalındaki enfeksiyonu kontrol altına almak için, kanal tedavisi yapılır. Bu işlem, dişin içindeki enfeksiyonun tamamen temizlenmesini ve dişin korunmasını sağlar. Bu amaçla kök içindeki iltihaplı dokunun bulaştığı her yer temizlenir, iyileştirici ilaçlar yerleştirilir ve bir daha problem tekrarlamasın diye boşaltılan kanalın içi güzelce daimi olarak ilgili dental materyaller ile doldurulur.

  3. Doktor kontrollü Antibiyotik tedavisi: Diş hekimi mevcut enfeksiyonun kontrol altına alınması için size özel antibiyotik tedavisiyle tedavinizi destekler. Antibiyotik mevcut etkeni ortadan kaldırmaz, sadece oluşturduğu tahribatın toparlamasını sağlar. Fiziki abse tedavisini destekleyici olarak kullanılır. Tek başına kullanılmaz.

  4. Dişin dolgu veya endokuron kaplama ile tamir edilmesi: Diş apsesi tedavisinin son aşaması, dişin dolgu veya kuron kaplama ile tamir edilmesidir. Bu işlem, ile dişin zarar gören çiğneme bölgelerinin dişin tekrar işlevsel hale gelmesini sağlar. Dişteki hasar azsa dolguyla, eğer harabiyet fazlaysa diş direncini arttırmak için kuron kaplama tedavisi uygulanır.

Diş absesi (iltihabı) zamanla ilerleyerek, ağız boşluğuna açılabilir. Bu iltihabın artık kemik içinden ağız boşluğuna aktığı hatta diş absesi fistül’ü denir. Fistül belirtileri arasında ağrı, şişlik, kızarıklık, hassasiyet, dişte renk değişikliği, kötü tat veya koku, ateş, çene ağrısı ve lenf nodlarının şişmesi yer alabilir. Ayrıca diş etinte sivilce gibi görünür zamanla patlayıp geçici rahatlama sağlar. Bu durum sürekli tekrarlar. Bu belirtiler görüldüğünde, diş hekimiyle iletişime geçilmelidir. Diş absesi ve fistül, diş hekimi tarafından teşhis edilir ve tedavi edilir. Tedavi edilmezse, enfeksiyon diş eti, kemik veya çevre dokulara yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Diş apsesi tedavisi, diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen diş apseleri, ya da bilinçsiz antibiyotik kullanımı sonucu enfeksiyonun diğer bölgelere yayılmasına ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, diş apsesi belirtileri görüldüğünde en kısa sürede diş hekimine başvurulması önemlidir. Geç kalındığında diş çekimi gerekebilir. 

Hayat boyunca özgürce gülümsemeniz dileğiyle!

What do you think?

Written by Yrd. Doç. Dr. Fatih Kahraman & Ortodontist

Eş, Baba ve Ortodontist - Uzman Diş Hekimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check Ayarlar

Endokuron Diş Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları / Periodontoloji